onsdag 16 november 2011

Visualisera dig till seger




Visualisering är en väldigt populär teknik bland elitidrottare och kan med fördel även användas av motionärer. En enkel definition av visualisering är: Att använda visualisering innebär att skapa eller återskapa upplevelser med hjälp av sina sinnen.
Idrottare använder visualisering för att till exempel förbättra sin teknik, öka sin motivation samt öka sitt självförtroende.  

Visualisering kan användas i stort sett när som helst, och forskning har visat att motionärer främst visualiserar innan de ska sova på kvällen, men även under skol/arbetstid samt före och efter träning.
Visualisering kan både ha positiva och negativa effekter.  De negativa föreställningarna kan vara svåra att kontrollera, men det går dock att arbeta med sin sin visualisering och på så vis bli bättre på att kontrollera sina föreställningar.

När man visualiserar inkluderar man ett eller flera sinnen i sina föreställningar. Sinnena som kan inkluderas är syn, hörsel, taktil känsel (yttre känsel), kinestetisk känsel (muskelkänslor i kroppen), doft och smak. För att skapa en så verklig föreställning som möjligt är det bra att inkludera så många relevanta sinnen som möjligt, till exempel se hur det ser ut när man genomför en övning, höra musiken på gymmet, känna hur en hantel känns i handen, hur musklerna jobbar när hanteln lyfts eller känna hur det luktar i lokalen. Smak kanske är svårt att känna och kanske inte alltid relevant i en träningssituation, men en föreställning skulle kunna vara att känna smaken av salt och svett.  Det viktigaste är inte att alla sinnen inkluderas, utan att företällningen känns verklig och meningsfull.
Visualisering med det visuella sinnet kan ske från två olika perspektiv, antingen ett inre visuellt perspektiv eller ett yttre visuellt perspektiv. Det inre visuella perspektivet betyder att den som visualiserar ser omvärlden precis som i verkligheten, medan det yttre visuella perspektivet betyder att den som visualiserar ser sig själv utifrån, som om den såg sig själv i en film. En föreställning kan även växla mellan det inre och det yttre visuella perspektivet.

Praktiska tips
För att skapa bra och tydliga föreställningar underlättar det om man befinner sig på en tyst och lugn plats där du känner dig trygg och kan slappna av. Det är viktigt att vara konsekvent med sin visualisering och det är därför bättre att visualisera ofta och i korta sekvenser än sällan och under lång tid.

Börja gärna med att bara föreställa dig en kort sekvens i ca 10 sekunder för att sedan succesivt öka tiden. Som nämnts tidigare är det viktigt att du har kontroll över föreställningen och det är bra om du kan inkludera så många relevanta sinnen som möjligt. Om man har använt sig mycket av visualisering och har en bra visualiseringsförmåga är det självklart även möjligt att skapa tydliga och levande föreställningar när man är omgiven av massa människor och det är hög musik.

Många har idag bilden av att gymkulturen bara är till för starka killar som ”lyfter skrot”, och flera kan säkert känna igen sig i en känsla av osäkerhet då de kommer in på ett gym. Gymmet är självklart till för alla människor och ett bra tips för att få bukt på denna osäkerhet är att använda sig av visualisering. Nedan visar vi ett exempel på hur en del av en visualiseringsövning skulle kunna se ut:
Föreställ dig att du kommer in på ett gym, musiken är ganska hög och det är mycket folk i rörelse. Du ser platsen för den övning som du ska göra, du känner dig självsäker och fokuserad. Du ställer dig på plats och utför övningen med en bra teknik, känner hur de rätta musklerna arbetar och hur svetten pärlar sig i pannan. Folket som är runt omkring finns bara där, du fokuserar på dig själv. Du har full kontroll på din uppgift och känner dig stark och självsäker.
Nedan följer två exempel på situationer då man kan använda visuailsering, för vilket syfte man kan använda det, vad man kan föreställa sig för att få de effekterna och hur man kan föreställa sig det.

Exempel  1
Lisa är 37 år och arbetar väldigt mycket. Hon kommer hem sent varje dag och är väldigt trött när hon väl kommer hem. Hon tycker om att träna men kommer liksom inte igång med träningen. När hon är hemma känner hon bara för att vila och titta på tv och har svårt att motivera sig till att träna då. När hon väl tränar tycker hon att det är jätteskönt och känner att hon får mycket energi av det. Hon bestämmer sig för att använda visualisering för att öka sin motivation till att komma igång med träningen. Nästa gång hon tränar så är hon ute och springer. Efter att hon har sprungit föreställer hon sig att hon är ute och springer och hur härligt det är. Hon föreställer sig även hur skönt det känns efteråt och hur bra hon mår. Hon förställer sig det igen sen senare på kvällen. Två dagar senare när hon kommer hem vill hon gå ut och springa men hon orkar inte. Istället för att sätta sig i soffan föreställer hon sig igen att hon är ute och springer, hur härligt det är och hur hur skönt det känns efteråt. Hon föreställer sig hur glad och stolt hon känner sig för att hon stack ut och sprang och att hon är full av energi. Efter att hon har föreställt sig detta känner hon sig riktigt peppad och går och byter om till sina träningskläder istället för myskläderna.

Exempel 2
Kalle är 24 år och spelar innebandy i Ci85. De ligger lite pyrt till i tabellen eftersom de haft problem att vara taggade till 100% på uppvärmning och i början av matcherna men även kommit i djupare svackor mitt i matchen. Kalle har hört att visualisering ska vara bra för att öka självförtroendet och motivationen.

Kalle bestämmer sig för att testa detta. Dagen innan match när Kalle ska sova så föreställer han sig lukten av liniment i omklädningsrummet, doften av alldeles för varmt blad när någon junior hookar klubban, känslan att springa ut till pumpande högtalare och ta emot publikens jubel eller burop beroende på hemma eller bortamatch. Han känner sig pigg och stark och blir ännu mer taggad av att se sina lagkamrater vara lika laddade som honom. Han gör detta även på matchdagen flera gånger och får samma härliga känsla i kroppen som kvällen innan. Han föreställer sig även olika matchsituationer som kan komma och hur han löser dom på bästa sätt och han föreställer sig hur nöjd och slutkörd han är efter matchen. Vilken härlig känlsa.

En artikel jag har hittat och gjort om och lagt till litegrann.
Väldigt läsvärt om hur man kan påverka sin prestation med hjälp av att fantisera hur man vill det ska vara.


Psykologiska hälsningar/ Din tränare nära dig

fredag 11 november 2011

Veckans "Vad gör du nuförtiden"

Den här veckan tar vi oss an en Guldvinnare från Schweiz som är född i Blekinge ,bor i Stockholm, Spelat cup i Danmark och har ingenting med Skåne att göra. Låter det märkligt?
Här hänför sig Linnea Lexe helt i intervjuens stund.

1. Vad gör du nuförtiden?
Jag bor i Stockholm och liiiirar i Djugårrrn (Djurgåden. red anm.) Pluggar till personalvetare och bor nära globen med min Schweiziska sambo.

2.Hur firade ni guldet i Schweiz?
Riktigt bra skiva som pågick till småtimmarna en Söndag när jag skulle upp för att jobba på måndagen vid 04:30. Kom invinglande med medalj runt halsen och läppstifft på kragen dan efter men chefen hade överseende med detta.

3.Har du någon kontakt med landslaget?
Nej inte det riktiga men studentlandslaget har frågat om jag vill vara med i student-vm som avgörs i Tjeckien och det blir det nog.

4.Masserar du fortfarande? Djurgårdens herrlag eller kanske hockeygänget?
Nej tyvärr inte. Ger bara massage till Schweizerkillen nu. Har dåligt med tid också.

5. Snabba val
Stolpe vs Ribba
Sverige vs Schweiz
Djurgården vs Ci85
Elwing vs Elvis

(Här gick det inte så bra för oss Ci85 anhängare)

6.Följer du Ci85?
Ja självklart. Bunkrar alltid upp med   200 gr Schweizernöt och tar på mig min Ci85 halsduk och följer matcherna live på

7.Har du något roligt minne med Ci85?
Jag tycker vi hade så kul i på en Cup i Danmark under min tid som målis i klubben att jag börjar skratta så fort jag tänker på det. Dessutom var det då det blev lite feelings mellan mig och Fredde O så det var väldigt kul där nere.

8. Vi möter topplaget Engelholm på Söndag. (Linnea visste detta plus hur många poäng och insläppta mål både vi och Engelholm har. red anm) Resultat och första målskytt?
7-3 och Markus gör första målet. (inte du Broman ;-) red anm)

Som vanligt hoppas vi att Resultatet slår in och vi (jag blir det ju) tackar Linnea Lexe för pratstunden och önskar henne lycka till i framtiden.

fredag 4 november 2011

Jag vill ha Agnes jobb. (Agne är hans namn)

Tänk vilken lyx med att ha ett helt gym till förfogande för att träna spelarna och få dem i bästa form.
Agne Bergvall är Mjällbys fystränare och har innan tränat bla. Karolina Klüft.
En video med Agne i Mjällby

I Karlshamn (Väggahallen) finns det begränsat med redskap till styrketräning, men finns det fantasi så så finns det övningar.
Saknar dock fria vikter, medicinbollar och stänger m.m.




En veckas ledighet från match betyder inte att det blir vila, snarare tvärtom och i måndags var det fysträning i vägga i vanlig ordning och nu i helgen den 5-6 nov blir det träningsläger i Malmö.

Håll utkik efter veckans "Vad gör du nuförtiden?" som kommer inom kort.

Svettiga hälsningar
Din tränare nära dig